Σκέψεις Δεύτερες

Δε θα μπω καν στον κόπο να διαβάσω τις πρώτες σκέψεις σχετικά με την νέα αρχή εδώ στην Ολλανδία, γιατί έχω μια βαθιά ανάγκη να γράψω ό,τι προλαβαίνω για όσα συνέβησαν από το προηγούμενο κείμενο και ύστερα.

Πάνε δυο μήνες από τότε και η ταινία της ζωής μου έχει γράψει κι έχει γράψει, σκηνές επί σκηνών και συναισθήματα επί συναισθημάτων. Κατάφερα μετά από όλο αυτό το διάστημα να τα’χω όλα υπό έλεγχο, όλα σε τάξη, μα και πάλι, ο χρόνος εδώ είναι μετρημένος.

Ο αέρας που αναπνέει κανείς έρχεται με κόστος, τίποτα δεν είναι δωρεάν, τζάμπα που λέμε, κι αν πλασάρεται ως τέτοιο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Ήμουν αγχωμένος με το θέμα της εργασίας, κατάφερα όμως και το έλυσα. Ήμουν αγχωμένος με το θέμα του σπιτιού, ξεπεράστηκε κι αυτό. Ήμουν αγχωμένος με τη σχολή, ξεκίνησε και μου δίνει χαστούκια τώρα. Ήμουν αγχωμένος με το ζήτημα της κοινωνικοποίησης, ψάχνω τον τρόπο τώρα να την περιορίσω. Ήμουν αγχωμένος για τις αιτήσεις των επιδομάτων, κατάφερα και τελείωσα και με αυτές. Κι όμως, τόσο άγχος που μ’έλουσε, δεν κατάφερε να με πλύνει αρκετά. Τώρα που τα βασικά πήραν τον δρόμο τους, έχω τη σχολή να με τρελαίνει.

Ήξερα ότι οι σπουδές στο εξωτερικό είναι πιο δύσκολες, και ειδικότερα τα μεταπτυχιακά του ενός έτους εδώ στην Ολλανδία τα οποία είναι πιο εντατικά. Το να εργάζεσαι όμως κάθε σαββατοκύριακο σημαίνει ότι τον χρόνο για σχόλη, ξεκούραση, ψυχαγωγία, ή έστω περισσότερο διάβασμα, που έχουν οι άλλοι, δεν τον έχεις. Ουσιαστικά με πέντε μέρες μεσοβδόμαδα σχολής και διαβάσματος, οι δυο εργάσιμες μέρες του σαββατοκύριακου έρχονται και κουμπώνουν με τον πιο ακατάλληλο τρόπο. Όποιος έχει πάει σεζόν στην Ελλάδα, σε κάποιο τουριστικό μέρος, κι έχει εργαστεί 7/7, εφτά στα εφτά, μπορεί να καταλάβει την πίεση. Το ίδιο συμβαίνει τώρα σε μένα, μόνο που αντί να μαζεύω χρήματα μαζεύω δάνεια. Είναι μια επένδυση λίγο απερίσκεπτη που ελπίζω να πιάσει και να με βγάλει από τον βούρκο.

Η αλήθεια είναι ότι γνώριζα πως θα’ναι δύσκολα αλλά δεν περίμενα να’ναι τόσο δύσκολα. Αυτό που με τρελαίνει είναι η ανικανότητα των καθηγητών μου να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι για τους φοιτητές τους να τα προλάβουν όλα. Το πανεπιστήμιο στην Ολλανδία, σου δημιουργεί αχρείαστο άγχος. Γιατί; Γιατί κάθε εβδομάδα έχουμε ένα με δυο deadlines, κάνοντας πράγματα, όχι δύσκολα, αλλά απαιτητικά, γεμίζοντας το πρόγραμμά μας χωρίς να μας προσφέρουν κάτι το τόσο ιδιαίτερο. Δουλεύουμε με scientific papers, όχι με βιβλία, βλέπουμε οπτικές πάνω στα ίδια ζητήματα, σίγουρα μαθαίνουμε κάτι, ναι, αλλά γιατί όλο αυτό; Με τόσο διάβασμα και τόσες εργασίες, το μόνο που βλέπω να γίνεται είναι ένα διάβασμα για την επόμενη μέρα που δε θα αφήσει κάτι για περισσότερο καιρό μέσα μου. Νομίζω, σαν καλό πειραματόζωο που’μαι, ότι στο πανεπιστήμιο εδώ απλά μαθαίνεις να λειτουργείς υπό πίεση, αυτό είναι το σημαντικότερο skill όπως το λένε, που χτίζεις. Δεν είναι ότι μαθαίνεις τρομερά πράγματα. Ίσως με ατομικό διάβασμα να τα μαθαίνει κανείς και σε δυο μήνες όλα αυτά, αλλά να δουλεύει υπό πίεση, συνεχώς στο άγχος, με την ψυχή στο στόμα, δεν το μπορεί κανείς μόνος του.

Κι έρχομαι τώρα να δέσω αυτή την εμπειρία με το σύστημα της κοινωνίας εδώ.

Πριν έρθω, είχα πολύ ψηλά την Ολλανδία και τους Ολλανδούς, μα πλέον, βλέπω καθαρά ότι δεν αξίζει τόσο η ζωή εδώ. Πρώτα απ’όλα, οι Ολλανδοί δεν είναι πιο ανοιχτοί όσον αφορά διάφορα κοινωνικά θέματα, είναι πιο ανοιχτοί σε ό,τι αφορά το χρήμα. Τα ναρκωτικά και τα κόκκινα φωτάκια εδώ είναι νόμιμα απλά για να φορολογούνται, όχι επειδή το κράτος την είδε φιλοσοφημένο. Από την άλλη, βλέπω συμφοιτητές και άλλους που κατάγονται από εδώ να δυσφορούν με την κατάσταση που λίγο πολύ οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Ο μισός πληθυσμός είναι μη ολλανδικός και κατά κάποιο τρόπο, μιας και δεν μπορούν να κάνουν και πολλά οι γηγενείς, η χώρα δεν ανήκει στο απόλυτο στους Ολλανδούς. Μετανάστες, σπουδαγμένοι ή όχι, χρειάζονται για τα πάντα, από την πιο μικρή κι απλή εργασία έως την πιο πολύπλοκη και περιζήτητη. Αυτή η δυσφορία που βλέπω να’χουν, είναι ένας καλά κρυμμένος ρατσισμός που φανερώνεται στην αποφυγή της επαφής. Κάθεται δίπλα μου φοιτητής Ολλανδός και δε με κοιτάει καν, που να πει και hoi. Κι αναρωτιέμαι, είναι αυτοί οι άνθρωποι καλύτεροι από τους μαλάκες τους Έλληνες που κράζω τόσα χρόνια; Ξέρω πλέον πως τόσο καιρό ζω με ψευδαισθήσεις και πλάνες. Νόμιζα ότι υπάρχουν τόποι, κουλτούρες, πιο ευνοϊκοί και πιο ανοιχτές. Κι όμως, παντού υπάρχει σαπίλα και η κύρια διαφορά μεταξύ Ελλάδας κι Ολλανδίας είναι ότι στη δεύτερη χώρα οι άνθρωποι έχουν λεφτά με το τσουβάλι κι έτσι φαίνονται λίγο πιο καλοί. Κι όμως, δεν είναι, αυτό είναι το μάθημα που πήρα μέχρι τώρα και είμαι απογοητευμένος γιατί δεν ξέρω που σκατά αξίζει να πάει να ζήσει κανείς.

Δεν είναι πιο καλοί οι άνθρωποι εδώ, απλά δεν έχουν να αγχώνονται για τα βασικά. Το σύστημα όμως τους έχει απανθρωποποιήσει σε τέτοιο βαθμό που το μόνο που κάνουν είναι να τρέχουν όλη μέρα και να μην ξέρουν γιατί τρέχουν. Έχουν την ανάγκη να βγουν για μπύρες, να πάνε κάπου να περάσουν καλά, να κάνουν συνεχώς πράγματα για να αποφεύγουν μανιωδώς τον εαυτό τους και το κενό μέσα τους. Το μόνο που θέλουν είναι λίγη ντόπα για να τους κρατήσει κι έτσι, ακόμη κι αν δεν πίνουν μπάφους, γιατί, ποιος να το περίμενε, οι Ολλανδοί όχι μόνο δεν παίρνουν ναρκωτικά αλλά κοροϊδεύουν κι όποιους το κάνουν, να συνεχίσουν να ζουν σε ένα κακό όνειρο που δεν ξέρουν ότι είναι τέτοιο.

Την πρώτη μέρα στη σχολή παίξαμε ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού για να γνωρίσουμε το campus. Ήμουν τυχαία με μια ομάδα με τρεις Ολλανδέζες κι ένα παλικάρι από το Μεξικό. Ξεκινάμε και λέω μες την τρελή χαρά, χαλαρά παιδιά, δε χρειάζεται να κερδίσουμε, ας παίξουμε να το χαρούμε. Το βλέμμα που μου έδωσαν θα το’χω μια ζωή στο μυαλό μου. Μόνο που δεν ξέρασαν με αυτό που’πα. Τίιιι; Όχι μόνο θα παίξουμε σοβαρά αλλά θα βγούμε και πρώτοι. Αυτό μου είπανε. Τελικά βγήκαμε τρίτοι από τους πέντε. Δεν ανταλλάξαμε ούτε ονόματα την ώρα του παιχνιδιού. Ο ατομικισμός κι ο εγωισμός, χέρι χέρι πάνε μέχρι τον ουρανό. Στο τέλος καθίσαμε να φάμε κάτι. Με ρώτησαν ποια είναι η κύρια διαφορά που βλέπω ανάμεσα στους Έλληνες και στους Ολλανδούς κι απάντησα, επιτηδευμένα όχι κομψά, ότι η διαφορά δεν έγκειται σε Έλληνες κι Ολλανδούς αλλά σε νότιους και βόρειους. Είπα απλά και καθαρά ότι οι νότιοι είμαστε πιο ανθρώπινοι γιατί όταν μιλάμε, μιλάει όλη μας η ψυχή και το σώμα. Δεν ανοίγουμε απλά το στόμα και βγάζουμε ήχους όπως οι βόρειοι αλλά αγγίζουμε τον/την συνομιλητή/τριά μας στον ώμο και τους κοιτάμε στα μάτια. Γέλασαν και είπανε πως είμαστε touchy κι εγώ κατάλαβα τη σαχλή ειρωνεία που παρέπεμπε στον ερωτισμό μας που’ναι πιο έντονος.

Ελπίζω ποτέ η Ελλάδα να μη γίνει Ολλανδία. Πριν φύγω από την Ελλάδα δε θα’λεγα ποτέ μου κάτι τέτοιο, απλά γιατί είχα τόσο μα τόσο ψηλά την Ολλανδία και τη θεωρούσα την καλύτερη χώρα στην Ευρώπη, που μάλλον είναι αλλά και πάλι, όλο αυτό είναι χτισμένο στην ορθολογικότητα και την εκμετάλλευση. Ευτυχώς που δεν έχουμε ως Έλληνες αποικιοκρατικό παρελθόν να μας κυνηγά κι έχουμε σαν κληρονομιά τους αγώνες για την ανεξαρτησία. Μου’χε πει ο φίλος μου ο Ν. ότι στο εξωτερικό γίνεσαι περισσότερο Έλληνας, ότι αναγνωρίζεις την αξία της κουλτούρας σου και την τιμάς λίγο παραπάνω, αλλά εγώ όταν μου το’λεγε αυτό σκεφτόμουν μόνο πόσο καλός πατριώτης είναι ο φίλος μου. Τώρα βλέπω την αλήθεια των λεγόμενών του.

Βέβαια πρέπει να πω ότι, όπως και στην Ελλάδα δεν είναι όλοι καλοί ή κακοί, έτσι κι εδώ δεν είναι όλοι το ίδιο. Έχω συναναστραφεί με αρκετούς ανθρώπους ήδη κι έχω συναντήσει λίγο πολύ απ’όλα τα είδη χαρακτήρων. Υπάρχουν Ολλανδοί και μη που με βοήθησαν πολύ δίχως να περιμένουν κάτι πίσω, απλά γιατί είναι καλοί άνθρωποι. Το σύστημα αν και στήνει παγίδες στους διεθνείς φοιτητές παρόλα αυτά δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους όπως εγώ, που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη υποστήριξη από πίσω, να σπουδάσουν σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Σχετικά με αυτό ωστόσο έχω μια αντίρρηση γιατί εν τέλει βλέπω ότι το πανεπιστήμιο είναι λίγο ψέμα, ενώ όλοι ξέρουν ότι είναι πιο εύκολο να σε αποδεχτούν στο πανεπιστήμιο παρά να βρεις σπίτι. Η ζήτηση είναι αυξημένη κι αυξανόμενη ενώ η προσφορά σπιτιών με το ζόρι προχωρά λίγα βήματα εμπρός. Άνθρωποι έχουν χάσει το μυαλό τους γιατί σπουδάζουν και μένουν όπου βρουν, άλλοι σε hostels, άλλοι με επινοικίαση εδώ κι εκεί. Γνώρισα άτομο που μένει σε camping με σκηνές…

Κι όλα αυτά δείχνουν κάτι για την κατάσταση εδώ, κάτι που οι δυο πρώτες αυτοκτονίες φοιτητών, ήδη μέσα στον Σεπτέμβριο, έρχονται να επιβεβαιώσουν. Η φοιτητική ζωή στην Ολλανδία, δεν είναι και τόσο φοιτητική, ούτε τόσο ζωή. Δεν είναι φοιτητική γιατί νιώθεις περισσότερο εργαζόμενος που δουλεύει 60+ ώρες την εβδομάδα και για τον λόγο αυτό μόνο τα βασικά μπορεί να συντηρήσει κανείς, άρα είναι μια ασφυκτική ύπαρξη η όλη κατάσταση και τίποτα παραπάνω. Θέλω τόσο πολύ να απομυθοποιήσω αυτή την τρέλα που με πιάνει τρέλα.

Άξιζε παρόλα αυτά όλο αυτό. Και σίγουρα, μέσα στη χρονιά θα ηρεμήσω λίγο παραπάνω και θα δω καθαρότερα και τα θετικά. Στο τέλος, ύστερα από χρόνια, ίσως και να αναπολώ μερικά πράγματα, μα προς το παρόν, όλο αυτό μου φαίνεται πολύ κακό. Νιώθω πραγματικά σαν θύμα του συστήματός τους. Γενικότερα, όπως έχει καταλήξει η εκπαίδευση σήμερα διεθνώς, πιο πολύ πληγώνει παρά ενδυναμώνει τις ψυχές των ανθρώπων, γι’αυτό και βγαίνουμε στην αγορά εργασίας μισότρελοι, ψυχολογικά κουρασμένοι, αποκαρδιωμένοι και δίχως ελπίδα. Γι’αυτό και το ρίχνει η παγκόσμια νεολαία στο κυνήγι της ντοπαμίνης και δεν κάθεται να ρεμβάσει λίγο που το’χει τόσο μα τόσο ανάγκη. Ακόμα κι αυτό που κάνω τώρα, το γράψιμο, για κάποιους μοιάζει τόσο επίπονο, δίχως να αναγνωρίζουν τα οφέλη που προκύπτουν από τον ουσιώδη πόνο. Τον ουσιώδη πόνο όμως, όχι τον ανούσιο.

Σε άλλα νέα έχω κάνει την κατάλληλη επιλογή ώστε να γνωρίσω τον μουσουλμανικό κόσμο, που τόσο με ξάφνιασε στην αρχή, καλύτερα. Ένας φτερωτός έρωτας με τη γείτονα χώρα, ναι αυτή που αγαπάμε να μισούμε, και η συναναστροφή με συναδέλφους με αυτό το background, με κάνει να καταλαβαίνω καλύτερα τί κρύβουν μέσα τους. Ακόμη κι αν δε μου κάθεται τόσο καλά η γλώσσα τους, όχι ότι διαφέρει από τα ολλανδικά σε ενόχληση, βλέπω ξεκάθαρα ότι είμαστε κοντύτερα σε Τούρκους και Σύριους παρά στους Ολλανδούς. Το χριστιανικό υπόβαθρο δε φτάνει γιατί εδώ οι άνθρωποι είναι βαθιά άπιστοι κι αναγνωρίζουν μόνο τον θεό του χρήματος. Κι όλα αυτά τα λέει ένας άθρησκος.

Αυτό που με χαλάει περισσότερο είναι η έλλειψη ανθρωπιάς που συναντώ στον μέσο άνθρωπο εδώ και με κάνει να ταξιδεύω νοητά σε ηλιόλουστες φτωχές χώρες που’ναι ωστόσο τόσο μα τόσο πλούσιες την ίδια στιγμή. Ας είναι αυτή η εμπειρία να κρατήσει όσο κρατήσει κι ας δούμε τι θα φέρει το μέλλον.

Εδώ που κατέβηκα ξανά ανάμεσα στους ανθρώπους έχω χάσει τη μπάλα του εαυτού μου, και ο χρόνος για περισυλλογή είναι τόσο λίγος και διαρκεί απλά κάποιες στιγμές στο πηγαινέλα πάνω σ’ένα ποδήλατο που σφυρίζει, από το σπίτι ως το πανεπιστήμιο και τούμπαλιν. Απαιτείται καλύτερη ισορροπία σε όλα.

6 σκέψεις σχετικά με το “Σκέψεις Δεύτερες

  1. Θανάση, διάβασα με προσοχή το εμπεριστατωμένο άρθρο σου.
    Κατ’ αρχάς είναι γνωστό ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Είμαι σίγουρος ότι μετά από ένα-δυο μήνες θα έχει προσαρμοστεί πλήρως και θα έχει μπει η ζωή σου σε κανονικότερους ρυθμούς. Και αργότερα, αφού τελειώσεις το μεταπτυχιακό και ενδεχομένως και το διδακτορικό, θα θυμάσαι με νοσταλγία τις δύσκολες αυτές μέρες!
    Συμφωνώ με όσα γράφεις.
    Η διάκριση Βορρά Νότου θα υπάρχει, όσο υπάρχει ανισότητα οικονομική.
    Όσο ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδο, τόσο χάνεται η ανθρωπιά στις σχέσεις των ανθρώπων.
    Θυμάμαι πριν από είκοσι περίπου χρόνια η Άννα Κωνσταντινίδου – Μούτσιου, μητέρα του Τάκη Μούτσιου-Κολωνάκη, με την οποία συζητούσαμε για τις σχέσεις μεταξύ των Σωχινών που επιδεινώνονται, μου είπε μια φράση, που ακόμη ηχεί στα αυτιά μου: » Γιώργο, πέρασε η εποχή που παίρναμε με το φτυάρι φωτιά από την γειτόνισσα». Εσύ δεν έζησες φτώχεια. Ακόμη για να ανάψει μια νοικοκυρά το τζάκι ή την σόμπα, ζητούσε από την διπλανή γειτόνισσα με το φτυάρι αναμμένα κάρβουνα, διότι δεν είχε χρήματα να αγοράσει και να ξοδέψει πετρέλαιο! Με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, όχι μόνο κάρβουνα δε ζητάει κανείς από την γειτόνισσα, αλλά ούτε ένα αβγό, ένα λεμόνι ή ένα φλυτζάνι ζάχαρη!
    Ετσι αποξενώνονται οι γειτόνισσες και η μία κουτσομπολεύει την άλλη και την φθονεί, αν νομίζει ότι βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση! Μιλάω για γυναίκες, αλλά οι άνδρες δεν πάνε πίσω στο κουτσομπολιό!
    Όσο για τον ρατσισμό, υπάρχει δυστυχώς και σε μάς. Πολύ χρήσιμη θα ήταν μια έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, που δεν μπόρεσα να κάνω, με συνεντεύξεις από οικονομικούς μετανάστες, για να καταγράψω τις δυσκολίες και τον ρατσισμό που αντιμετώπισαν και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στη χώρα μας. Ίσως εσύ κάνεις την έρευνα αυτή, επεκτείνοντας την έρευνα και στους αλλοδαπούς φοιτητές. Και τότε θα διαπιστώσεις ότι και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα.
    Αρκετά όμως σε κούρασα.
    Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι με αισιοδοξία και ελπίδα και με πολύ προσοχή, όλα θα περάσουν και το μέλλον σου θα είναι πιο αισιόδοξο και πιο ελπιδοφόρο.
    Να είσαι πάντα καλά!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Ευχαριστώ κ.Γιώργο για το σχόλιο.

      Σκέφτομαι αυτό που είπες, ότι εγώ δεν έζησα φτώχεια κι αυτό είναι αλήθεια. Αλλά από την άλλη, βλέπω τον εαυτό μου εδώ σε σύγκριση με τους ανθρώπους σε αυτή τη χώρα και τότε δεν μπορώ παρά να νιώσω πιο λίγος και ταπεινωμένος.

      Η κρίση της προηγούμενης δεκαετίας χαράκωσε τη γενιά μου και τα συναισθήματα που σήμερα έχω σε συνάρτηση με όσες δυσκολίες έχω συναντήσει με κάνουν τόσο διαφορετικό από όσους συναντώ. Ίσως αυτό αποδειχθεί πλούτος αργότερα αλλά προς το παρόν με δυσκολεύει από το να κοινωνικοποιηθώ με τρόπο φυσιολογικό εδώ.

      Είμαι η χαρά της παρέας λόγω της μελαγχολικής αυθορμησίας μα μέχρι εκεί. Είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα όπως αναφέρεις.

      Ευχαριστώ και πάλι!

      Μου αρέσει!

  2. Χείμαρρος, και ξέρεις έχω υποσχεθεί στον εαυτό μου να κάθομαι πλάι σου και να σε ακούω, να σε ακούω…
    Θα σου πω μόνο πως είναι αυτό που λέμε καρατσεκαρισμένο αυτό που σου είπε ο φίλος σου ο Ν. 🙂
    Επίσης, θα θαυμάσω την ταχύτητα με την οποία έλυσες όλα τα θέματα του στάρτιν λιστ σου (πσσσσ το έσκισα το αγγλικό χαχαχ). Εγώ σε χαίρομαι γιατί μέσα σε όλα παίζει έτσι για ξεκάρφωμα και ένα μικρός φτερωτός.

    Να εκμεταλλευτείς τη διαδρομή με το ποδήλατο, να κάνεις ασκήσεις αναπνοής… πέντε μικρές εισπνοές και μετά μια βαθειά εκπνοή. Ο μόνος τρόπος να έχεις τον έλεγχο του άγχους σου είναι να μάθεις να ισορροπείς πάνω του, μετά θα είναι σα βόλτα με ποδήλατο.

    Νομίζω πως γενικά η Ευρώπη έχει ένα έντονο άγχος…

    Ενδιαφέρον θα είχε μια συζήτηση με διάφορους έλληνες φοιτητές που αυτή τη στιγμή φοιτούν σε πανεπιστήμια σε διάφορες χώρες του κόσμου.

    Χείμαρρος, είσαι ένας απολαυστικός χείμαρρος, ουφ κρίμα που δεν σε άκουσαν στο παιχνίδι, αν σε άκουγαν ίσως και να βγαίνατε πρώτοι 🙂 Τώρα πρέπει να ακούσεις εσύ τον εαυτό σου και να το δεις ως παιχνίδι το διάβασμα τη δουλειά κλπ κλπ κλπ
    Καλή συνέχεια 🙂

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Δύσκολο το να τα δω σαν παιχνίδια γιατί τουλάχιστον τα παιχνίδια είναι απολαυστικά αλλά καταλαβαίνω τί λες. Προσπαθώ να τα δω σαν προκλήσεις, που είναι, και να μην παραιτηθώ, που δεν πρέπει. Ευχαριστώ για το σχόλιο Μάνια!

      Μου αρέσει!

  3. I won’t indignify this heartfelt post with Google Translated garbage Thanasis (as much as I’d love to write you back in Greek) but you should know, this is painful for me insofar as I feel it too. Whilst our situations are not identical, having spent the last 7 years in Malta I consider myself at least 20% Mediterranean and can unfortunately recognise everything you say about the north-south divide.

    I’ve moved across the continent to experience life in an allegedly liberal wafeltopia and support my partner and our relationship. Whilst it’s easy to drain my bank account here, it’s much less easy to earn my keep. I’ve applied for dozens of jobs since I arrived, and jumped through all of the unique hoops that have been required of an ex-EU citizen, only to earn some kind of prized pariah status on the employment stage. Even applications for roles for which I have ample experience are getting rejected without even an interview. No-one wants to believe I have the right to work here, so they aren’t interested in hiring me. And I get the distinct impression that there’s little sympathy to be found – I feel that I’m not a person any more, but just a walking passport. A passport which is losing value with every ridiculous political farce that happens in Britain.

    It’s not a bust yet though, I have met some interesting and insightful people since I arrived here – sadly none of them are Dutch. As they say in Uzbekistan, κάθε εμπόδιο για καλό – I guess we have to hope? 🤪

    Αρέσει σε 1 άτομο

    1. Hey Stoff! I’m impressed you took the time and effort to read my thoughts translated via the Google Translator, I really wonder how you felt reading them.

      As for your experience here regarding the applications, I’m sorry my friend to hear this because I know you and you qualify as a really good person that is trustworthy and on top of that you got a character and a personality hard to find. Don’t get depressed though, I’m sure that opportunities will come, just try to keep on track and believe it, don’t let the situation drain you and take you down.

      This Brexit fucked up the Europeans as well but the British more. We may say more on this face to face.

      Κάθε εμπόδιο για καλό for sure, thing is I don’t know if they use this phrase in Uzbekistan, but we love it in Ελλαδιστάν (Helladistan or Greestan, ironically way to devalue ourselves back in Greece) 😀

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε