Με την νέα χρονιά!

Γεια και χαρά σε όλους! Καλή χρονιά από θέμα τύχης μας εύχομαι κι ας ευδοκιμήσουμε να βάλουμε το χεράκι μας ώστε να κάνουμε λίγο καλύτερο τον κόσμο μας και φέτος!

Αυτό είναι το πρώτο μου κείμενο για το νέο έτος και τυγχάνει να είναι και το πρώτο στην ενότητα Απόψεις. Θα ήθελα να πω δυο λόγια για όλες τις ευχές που λέμε γενικά στις γιορτές και ειδικότερα τώρα με την αλλαγή του χρόνου.

Η λέξη ευχή, αυτή καθαυτή, είναι μια ομορφότατη λέξη και οι περισσότεροι στο άκουσμά της σκεφτόμαστε θετικά πράγματα. Άρα, το να ευχόμαστε γενικά είναι κάτι καλό, σύμφωνα με τα κριτήρια που θέσαμε. Ωστόσο, επειδή είμαι ένας άνθρωπος που θέλω να σκάβω όλο και πιο βαθιά, θυμάμαι χρόνια τώρα να προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου κι όσο περισσότερο κόσμο μπορώ πως, το να εύχεσαι απλά δεν είναι το σημαντικότερο που μπορείς να κάνεις. Ναι μεν είναι μια όμορφη κίνηση, αλλά είναι παράλληλα και ένας γρήγορος κι εύκολος τρόπος να πεις το κομμάτι σου κι ύστερα να κάτσεις.

Προσωπικά θεωρώ ότι, ένα στάδιο πάνω από την έκφραση των επιθυμιών μας, είναι αυτό της παρότρυνσης επί του πρακτέου. Κι αντί για ευχές, όπως συνηθίζω να κάνω στην αλλαγή της χρονιάς, σας προτρέπω, δίνοντάς σας μια ιδέα, να πάρετε αποφάσεις στη ζωή σας. Να μετουσιωθούν οι ευχές μας σε κάτι πραγματικά αληθινό. Να γίνει η θεωρία πράξη.

Έτσι έρχομαι και σας λέω. Χρόνια καλά να καταφέρετε να ζήσετε, πρώτα ποιότητα μετά ποσότητα, βάζοντας όσο είναι δυνατόν το χεράκι σας γι’αυτό. Υγεία, αγάπη και γαλήνη. Υγεία θα έχετε αν προσπαθήσετε να κάνετε πιο ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, κι αν βέβαια σταθείτε τυχεροί, ωστόσο το να προσέχετε τον εαυτό σας είναι το νούμερο ένα. Αγάπη θα έχετε αν καταφέρετε να αγαπήσετε τον εαυτό σας, αφού πρώτα τολμήσετε να τον γνωρίσετε και να τον κατανοήσετε, ύστερα θα μπορείτε να κάνετε το ίδιο και με τους άλλους. Γαλήνη θα έχετε όταν μπορέσετε να βρείτε τον τρόπο, να βρίσκετε τις ισορροπίες σας στις ατυχίες που μας συμβαίνουν συχνά πυκνά, ακόμη και την ώρα της τρικυμίας.

Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος του μηνύματός μου. Το δεύτερο αφορά κάτι το οποίο στην Ελλάδα, τη χώρα μας, δε συνηθίζεται. Είναι ίσως κι αυτό μια από τις παραδόσεις του δυτικού πολιτισμού, ωστόσο σε αντιδιαστολή με άλλες, είναι μια ιδιαίτερα καλή κίνηση. Αγγλιστί ακούει στο New Year’s Resolution. Και με δυο λόγια είναι η απόφαση που παίρνει το εκάστοτε άτομο να θέσει προσωπικούς στόχους για την νέα χρονιά ώστε να αλλάξει κάτι στη ζωή του που δεν του αρέσει, ή έστω να θέσει έναν απλό κι εφικτό στόχο.

Έτσι, μιας και το blog για εμένα ήταν στόχος ενός άλλου έτους, θα θέσω ενώπιόν σας τους φετινούς μου στόχους, ώστε να σας παρακινήσω να θέσετε κι εσείς τους δικούς σας. Να γίνει αυτό ένα παιχνίδι ανάμεσά μας κι ίσως να σπάσει το πάγο που χωρίζει τις καρδιές μας.

Για την νέα χρονιά θέτω ως στόχους: το να μάθω να προσέχω περισσότερο τον εαυτό μου και τους άλλους κι ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Να ψάξω και να μάθω καλύτερα τον εαυτό μου και μέσα από εμένα και τον υπόλοιπο κόσμο, να μπορέσω έτσι να αγαπήσω τη ζωή ακόμη περισσότερο. Να μάθω να ελέγχω τη σκέψη μου, τις αντιδράσεις και τα λόγια και να σκέφτομαι δυο φορές πριν πω ή κάνω κάτι. Να μη χαθώ με την οικογένειά μου και τους φίλους μου. Δευτερευόντως, να μπορέσω να πάω στη χώρα που έχω επιλέξει και να κάνω εκεί το πολυπόθητο restart στη ζωή μου. Να βρω τρόπο να αυτοσυντηρούμαι και να συνεχίσω να τολμώ να μαθαίνω νέα πράγματα που θα μοιράζομαι εν καιρώ μαζί σας. Να γνωριστώ με νέους ανθρώπους και πολιτισμούς, να ταξιδέψω σε νέα μέρη και να ακονίσω το μυαλό μου με όλα αυτά τα ερεθίσματα. Αυτό που εύχομαι είναι να παραμείνω ζωντανός σε ένα χρόνο από τώρα και να μπορέσω να κάνω την αυτοκριτική μου.

Θα παρακαλούσα κάθε έναν από εσάς να θέσει έστω κι ένα στόχο για το 2018, δε χρειάζεται να μου τον πει, αρκεί να το σημειώσει κάπου και να το σκέφτεται. Πιστέψτε με, η ζωή μας μπορεί να γίνει πολύ πιο χαοτική όταν δεν έχουμε βρει το σκοπό μας και δε θέτουμε κάθε τόσο στόχους, ασχέτως αν στα μάτια των άλλων οι σκοποί και οι στόχοι μας είναι μη ρεαλιστικοί ή ανόητοι. Κι αν πάει καλά ρε μάγκες και μαγκιόρες στο τέλος της επόμενης χρονιάς, πολύ θα χαρώ να το μοιραστείτε μαζί μου!

Αυτά είχα να πω, στην πρώτη αυτήν ανάρτηση.

* Γραμμένο τον Ιανουάριο του 2018.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s